головна
церква
історія
новіціят
спільнота
сторожниця фотогалерея
різне

Новіціят
Францискан
Закарпатська область
Хустський р-н
с. Нижній Бистрий 90421
ГЕС- 755

тел.
80506522411
 80501952902

Які умови повинен виконати кандидат при вступленні до монастиря

Молитва Св.Франциска.

O Бoжe, учини з нaс
знaряддя Tвoгo миру,
щoб ми сiяли любoв - тaм дe пaнує нeнaвисть;
вибaчeння - тaм дe пaнує кривдa;
єдність - тaм дe пaнує сумнiв;
нaдiю - тaм дe пaнує рoзпaч;
свiтлo - тaм дe пaнує тьмa;
рaдiсть - тaм дe пaнує смутoк.
Учини, щoб ми мoгли нe стiльки шукaти вiдрaди, скiльки дaвaти її;
нe стiльки шукaти рoзумiння,
скiльки рoзумiти;
нe стiльки шукaти любoвi,
скiльки любити.
Бo дaючи - oдeржуємo,
прoщaючи - дiстaємo прoщeння,
a пoмирaючи - нaрoджуємoся
дo життя вiчнoгo.
Чeрeз Iсусa Xристa,
Гoспoдa нaшoгo.
Aмiнь.

Кандидатура
монастир
Францискан
вул. Великого 1-А м.Тернопіль
46-016
тел. (0352)289555

O Kalikst Mryka  Gwardian w Niznym Bystrym idzie sladami Sw Franciszka . O Longin magister Nowicjatu w Niznym Bystrym  в Римокатолицькій Церкві теж є бр. Францикани . Але в Візантійському Обряді  вперше в Україні бо  в XIX ст в Америці була ціла провінція Францискан  котрі служили  в  Східньому Обряді ...


Що таке
  новіціят

Новіціят в Нижньому Бистрому. 

Історія Укріїни  памятає Францискан ю. В Тернопільському  Монастирі  по вул  Володимира  Великого 1-а є Цеква Святих Апостолів Петра і Павла  Біля Церкви Монастир Різдва Пресвтої Богородиці  Отців  Францисканів  OFM  або ЧБМ  В  історії Церкви відіграли велику роль Зробили величезний вклад в Світову  Культуру. Багато Братів працює на місіях в Африці,  Росії, Мадагаскарі, в Конго, в Єрусалимі , в Білорусії,      

              Одного разу під час молитви в церковці св. Дамяна юнак почув голос, що линув з розпяття : „ Франциску, йди та відбудуй мою Церкву". Зрозумівши цей заклик дослівно, Франциск почав ревно працювати при віднові старих каплиць в околицях Асижу. Однак в повноті зрозумів своє покликання коли під час Служби Божої почув слова Христові: „Ідіть, проповідуйте ...Не беріть ні золота, ні срібла ..." Вбрав, отже, просту сукню з каптуром, яку тоді носили селяни, підперезався шнуром і ходив в околицях, проповідуючи покаяння, працюючи за поживу або просячи милостиню. На початку був висміюваний, але згодом люди спостерегли святість його життя, що більше - до Франциска долучилися інші, що забажали провадити такий спосіб життя. Так розпочиналася історія Чину Братів Менших.

               З Божого благословення Чин розростався, притягуючи серця людей, та приносячи світові великий плід святости й чеснот. Мандруючи з Христовою Євангелією через світ.
          

               Дорогий Друже! прийди та подивися, знайди Ісуса Спасителя й Месію. Але якщо тебе ця думка дратує, викликає неспокій, можеш залишитися вдома. Але знай, Натанаїл, хоч сумнівався та всеж прийшов до Ісуса. "Як він наближався , а Ісус побачивши, що Натанаїл надходить до Нього, сказав про нього: "Ось справжній ізраїльтянин, в якому немає лукавства". Натанаїл же Йому: "Звідкіль Ти мене знаєш?" ,,Перш ніж тебе закликав Пилип, Я бачив тебе..."(Ів.1.47-48). Приходь так, як прийшов Натанаїл: з відкритим серцем і без лукавства.
          
             
              
Приходь, якщо ти любиш Церкву Христову, як матір, а не як мачуху. Приходь, якщо твоя служба є для тебе у центрі твого життя. "Відповів же Йому Натанаїл: " Учителю, Ти - Син Божий, Ти - Цар Ізраїлів" (Ів.1.49). Приходь, якщо маєш досить міцні плечі, якщо твій дух є відкритим, а ідеї ясними, немов день. Якщо твоє серце є широко відкрите для ближніх і вузьке для суєти цього світу. Якщо вмієш сміятися та жартувати разом з іншими, а при нагоді - також і над самим собою. Тоді слова звернені особисто до Натанаїла і до апостолів самим Господом можуть бути звернені також до тебе. "Істинно, істинно кажу тобі: Побачиш небеса відкриті й ангелів Божих, як висходять та сходять на Сина Чоловічого"(Ів.1.51).
          
               Перше ніж ти був - Я тебе знав, Я тебе покликав! Чи пaмятaєш як ти пeрeживaв чaс Вeликoгo Пoсту, Різдвяного,чaс рeкoлeкцiй? Чи пaм'ятaєш днi, кoтрi пoпeрeджувaли якусь вeлику пoдi, вiд якoї зaлeжaлo пoдaльшe твoє життя? Нaпeвнo були днями чaстiшoгo i глибшoгo вникнeння в сeбe, в свoю глибину, пeрeгляд пoстaнoвлeнь; тaк пoпрoсту днi зoсeрeджeння, чaстo вiддaнi Бoгу, в Кoтрoму ти пoклaдaв нaдiю і oчiкувaв нa дoпoмoгу. Пoдiбнo є i з нoвiцiятoм - цe є тaкi рiчнi рeкoлeкцiї; цe спeцiaльний чaс, який мусить кoжний пeрeжити, хтo хoчe бути в мoнaстирi. Цe чaс святих "діянь" з Гoспoдoм.
          
               Цiллю нoвiцiяту є рoзпiзнaння свoгo пoкликaння i пeрeживання мoнaшoгo життя. Цe i є кoрiнням мoнaшoгo фoрмувaння i тoму трeбa йoгo пeрeжити сoлiднo i глибoкo. Трeбa тaкoж знaти, щo фoрмaцiя oбіймaє сфeру брaтeрськoгo i мoлитoвнoгo життя, бo спiльнa мoлитвa i прaця є нaйкрaщими oзнaкaми прaвдивoї спiльнoти. Цeй святий чaс є пригoтувaнням дo злoжeння обітів: пoслуху, убoгoстi i чистoти, a чeрeз цe вiддaнням сeбe Iсусoвi нa влaснiсть в oсoбливий спoсiб.
          
               Новіціят - це школа воїнів Христових, які вишколюються до неустанної боротьби з відвічним ворогом людини - дияволом, а також зі своїм внутрішнім світом та зовнішнім.
          
               Новіціят - це час формування самого себе на службу в монашому стані. Основним форматором є Ісус Христос, наш Господь і Спаситель, Він є провідником, але в цій справі також послуговується своїми вибраними слугами: вчителями , настоятелями та духівниками. Господь запрошує тебе словами:"Якщо Хочеш Ходи за мною". Від тебе залежить чи ти прислухаєшся цього ніжного голосу або ним знехтуєш.
          
               Дорогий юначе. Не засмучуйся, якщо ти ще чогось не розумієш або не знаєш. Учні Спасові теж перебували у так званому новіціяті і також спочатку нічого не розуміли, або не знали. Коли ап. Пилип особисто зустрівся з Христом, котрий покликав його стати апостолом, Пилип з великою радістю пішов до свого родинного міста з якого походив, а також ап. Петро та його брат Андрій. Знайшов він свого друга Натанаїла і каже йому: "Ми знайшли того, про кого Мойсей у законі писав і пророки, - Ісуса Йосифового сина, з Назарету. Натанаїл же йому на те:" А що доброго може бути з Назарету? "Мовив до нього Пилип:" Прийди та подивися."(Ів.1.44)>>>


          Які умови повинен виконати кандидат при                            вступленні до монастиря ?


          Передусім повинен виразно хотіти бути монахом або монахом-священником. Нікого не можна привести до Чину помимо його волі. Істотною умовою є психічне і фізичне здоровя. Якщо бажає бути, священиком то мусить мати закінчену середню освіту, що дає можливість розпочати навчання у вищому навчальному закладі. Та з того, що людина хоче бути монахом ще не виникає, що такою є воля Божа.
          
               Як, та з чого можна зрозуміти збіг людського прагнення віддатися службі Божій з волею самого Бога? В Євангельському описі покликання дванадцятьох апостолів є сказано виразно: ,, Потім вийшов на гору і прикликав до себе тих, кого сам хотів. Як можна розпізнати , що мене теж кличе Господь?
          
               Критерієм автентичності покликання є бажання допомогти в спасінні самому собі та іншим. Підставою покликання до Чину мусить бути бажання прийти іншій людині на допомогу, при чому та допомога має торкатися життя вічного.
          
               Кандидат до Чину мусить відповісти собі на питання : ,, Чи хочу відчувати себе доступним, готовим до служіння іншим людям .,,
         
           
Найвищий, Добрий Боже , просвіти темряву мого серця і дай мені, Господи, правдиву віру, непохитну надію, досконалу любов, зрозуміння і пізнання, щоб виконувати Твою святу і правдиву волю.
    
                                                                                                 ( Св. Франциск з Асижу )


          Необхідні документи при вступленні до Чину.

-1. -Прохання про прийняття, написане власноручно, з поданням мотивації вступу до Чину.

-2.- Автобіографія написана власноручно

-3. -3- фотографії. (3х4)

-4. -Характеристика від Отця-пароха.

-5. -Свідоцтво про хрещення.

-6. -Свідоцтво про народженя

-7. -Свідоцтво про середню освіту для кандидатів до священства .

-8. -Справка про стан здоровя за останній місяць.


    

Документи потрібно подати настоятелю монастиря.

          ,,Бажаю Вам, щоб по розізнанні грунтовних справ і важливих для Вашої молодості, для проекту цілого життя, яке є перед Вами, відчули того про що каже Євангеліє: ,,Христос поглянув на нього з любовю..., Бажаю Вам відчути цю правду , що Він, Христос, дивиться на Вас з любовю " ( Іван Павло ІІ)


                          Формація монашого життя :

          Кандидатура - це є термін вступний триваючий 1 рік, ціллю якого є осягнення зрілості людської і духовної, а також онайомлення з францисканським харизматом;

          Новіціят
- кандидати розпочинають своє чернече життя дванадцятимісячним терміном, головною ціллю якого є повніше розпізнання свого покликання; особливим моментом новіціяту є облечини, тобто урочисте одягнення монашого одягу - габіту новиком ; новіціят закінчується складенням монаших обітів - послуху , убогості, і чистоти.

           Вища Духовна Семінарія ( монахи - священники) - полягає на формації інтелектуально - духовній; семінаристи закінчують дворічний курс філософії і чотирирічний курс теології а також мають змогу отримати титул магістра теології; визначним моментом в процесі цієї формації є складення професії урочистої, тобто обітів на ціле життя; після пятого року навчання студенти отримують свячення дияконату; а на закінчення формації семінарійної - свяшеничі свячення.

          Юніорат
- це термін подальшої формації, готуючої до складення вічних обітів чернечих для монахів несвященників.

           Завданнам кожної людини, особливо молодої, є розпізнання Божих намірів. Від цього залежатиме потім ціле життя. Щоб добре розпізнати життєве покликання треба молитися, а пізніше це покликання зберігати і розвивати. Нераз воно буде наражене на небезпеку і піддане випробуванням.
  

Благословляю усіх моїх братів , котрі в Чині і будуть вступати до нього аж до кінця світу ...                  
                                                                                                            
( св. Франциск )  >>>

 

Hosted by uCoz